01.08.2011

Update muzical(2)

Stiu, e incorect sa pun titlul acestui post update muzical 2 datorita faptului ca update muzical 1 a fost demult si sincer, nu prea estetic(ca sa nu spun patetic, eclectic si scheletic(nu se potrivesc toate, dar macar rimeaza)).Apropo, va deranjeaza, stimatii mei cititori(putini dar buni:D) faptul ca folosesc multe paranteze? Ar trebui sa-mi pese.....Da, ar cam trebui, daca nu vreau ca acest blog sa fie reciclat(inca o paranteza, just for fun). Sa lasati comment daca da, ca sa stiu. Ok,sa trecem la pièce de résistance, o piesa cu adevarat speciala pe care o voi comenta detaliat(nu ma omorati, e prima incercare care o scriu in blog, am avut ceva tentative offline fiti pe pace). Va voi da mai intai linkul paginii de Wikipedia, ca sa va familiarizati cu trupa(http://en.wikipedia.org/wiki/Metric_(band)) si apoi daca sunteti stimulati/intrigati/bosumflati/iritati, cautati pe youtube melodia Calculation Theme de aceasta trupa, lasati-o sa se incarce si reveniti aici. Cu aceasta ocazie, pot spune ca un sidenote ca am descoperit ca aproximativ 90% din trupele care-mi plac apartin genului indie rock. Oare in sfarsit cautarea mea dupa un gen de muzica ideal a luat sfarsit???...Sper ca nu:d.. In orice caz, porniti acum(preferabil intr-un alt tab) melodia si uramriti versurile de pe aceasta pagina:


I'm sick, you're tired, let's dance
Break to love make lust I know it isn't
I'm sick, you're tired, let's dance
Cold as numbers but let's dance

As though it were easy for you to lead me
I could be passive gracefully

Half the horizon's gone for a skyline of numbers
Half the horizon's gone we're working the numbers
'till I'm sick

Sleep don't pacify us until
Daybreak sky lights up the grid we live in
Dizzy when we talk so fast
Fields of numbers streaming past

I wish we were farmers, I wish we knew how
To grow sweet potatoes and milk cows

I wish we were lovers, but its for the best

Tonight your ghost will ask my ghost
Where is the love?
Tonight your ghost will ask my ghost
Who here is in line for a raise?
Tonight your ghost will ask my ghost
Where is the love?
Tonight your ghost will ask my ghost
Who put these bodies between us?



Si acum the hard part, interpretarea:
Sper ca macar v-ati prins ca e vorba de o relatie, dar ce fel de relatie?
Primul vers arata o dereglare a starii normale a relatiei, iar cuvintele sick si tired clar sunt folosite figurat cel mai probabil pentru a indica plictiseala/monotonia relatiei mai ales fiindca sick si tired sunt folosite in locutiuni ce inseamna acest lucru.Totusi, ea continua netulburata dovada cuvintele let's dance, care sugereaza incercarea de a mentine flacara aprinsa.
Al doilea vers e mai greu de descifrat...desi relatia este intr-un impas, dragostea inca exista de aceea sexul este privit ca love making nu ca lust, cel putin inca. Acest inca se materializeaza in al patrulea vers cold as numbers ce sugerezeaza o racire a relatiei, o distantare dar care iarasi nu impiedica incercarile de resuscitare.


A doua strofa se refera clar la o problema in legatura cu modul de privire a lucrurilor: persoana feminina a cuplului(in continuare numita "ea" nu il crede pe persoana masculina("el") in stare sa conduca relatia sau nu vrea sa fie condusa din simplul motiv ca intr-o relatie ambii parteneri ar trebui sa decida.


A treia strofa indica doua posibile probleme nu ma pot decide care e mai plauzibila:fie cuplul are probleme financiare si/sau isi face multe griji in legatura(for a skyline of numbers) cu banii si au trebuit sa renunte la ceva important din cauza asta(half the horizon's gone), fie din cauza ca sunt nesiguri de viitorul lor sau a relatiei lor nu pot privi prea departe in viitor deoarece prezentul este prea incurcat deja(we're working the numbers).


A patra strofa descrie momente frumoase ale relatiei precum noptile nedormite impreuna, vorbitul continuu si... fields of numbers streaming past ma cam lasa in ceata deoarece nu pot gasi intelesul ascuns care sigur e  crucial pentru descifrarea sfarsitului, dupa cum veti vedea.


A cincea strofa vorbeste despre regresul catre o viata mai simpla(i wish we were farmers), dar care este iluzoriu(i wish we knew how) deoarece orice regrete sunt tardive.


A sasea strofa sau mai bine zis punct culminant, e practic concluzia la care ajunge ea: am fost iubiti, acum suntem doar cu numele deoarece dragostea a disparut si poate e mai bine sa ramana asa(de ce ramane un mister..)


A saptea strofa niciodata nu mi-a starnit niciodata interesul deoarece eu consideram ca totul era clar inca din a sasea, insa Lady mi-a atras recent atentia asupra ultimului vers care e atat o scuza pentru starea finala a lucrurilor, precum si o maxima asupra dragostei/sufletului. Deci, tonight your ghost will ask my ghost se refera la o discutie profunda la nivel sufletesc dintre cei doi, referitoare la motivul disparitiei dragostei in relatie(where is the love). El renunta si invoca iar motive materiale(who is in line for a raise), iar ultimul exprima adevarul suprem:corpul este o bariera in fata iubirii care e mereu de ordin sufletesc si deci indiferenta la lumea materiala si meschinariile ei.De aceea, dragostea este altruista si pura.


Frumos, nu? Daca nu va convine interpretarea mea, puteti citi altele aici: http://www.songmeanings.net/songs/view/3530822107858490743/1/DESC/#comment
Have a nice day!

3 comentarii:

TheBestPessimist spunea...

nimanui nu-i pasa ce titlu pui :P :P !!!
si pe nimeni nu deranjeaza parantezele :)).
rule no 1. : BAGA DRACULUI LINKU ALA!!! de ciuda nu o sa caut melodia. si nici nu citesc versurile, si nici pagina dedicata trupei de pe wiki (pe care am citit-o acum vreo 2 luni deja :)) - strange isn't it???)
prea grea si detaliata interpretarea... doamne, zici ca esti la romana, si faci un cacat de comentariu unei cacate de opere...

Iz spunea...

Foarte buna interpretarea. Nici nu m-as fi asteptat la altceva din partea ta. :D Keep it up

TheBestPessimist spunea...

acum sunt socat... deci, din luna august???
...